Akvaryum İçinde Algler Nasıl Kontrol Edilir?
Alg büyümesi, her akvaryum sahibinin er ya da geç yüzleşeceği bir yaşam gerçeğidir. Bazı alg büyümesi normal ve sağlıklıdır ancak aşırı alg büyümesi görsel açıdan çirkindir ve balıklar ve bitkiler için tehlikeli olabilir.
Yosunlar, kahverengimsi, yeşilimsi, kırmızımsı bir tortu veya akvaryum camına, zeminde yer alan çakıl, kum veya substrata, aksesuarlara ve tank içindeki bitkiler üzerinde film gibi bir tabaka olarak görünebilir. Bu alg problemleri fazla büyümeden kaçınmanın ve çoğu durumda da tersine çevirmenin yolları vardır.
Yosun Büyümesinin Sebepleri Nedir?
Herhangi bir bitki yaşamı gibi, algler de üç temel gereksinime ulaşır: su, güneş ışığı ve besin maddeleri. Bu değişkenlerden herhangi birinin fazlası varsa, yosunlar bahçede yetişen yabani otlar gibi beklenmedik şekilde çok hızlı büyüyebilirler. Ve maalesef geç müdahaleler problemin daha büyük sorunlar oluşturmasını ve eko sisteminizin döngüsünü neredeyse durduracak boyuta gelebilir.
Yukarıda da belirttiğim gibi akvaryumunuz içindeki algler de üç temel gereksinime ihtiyaç duyar: su, güneş ışığı ve besin maddeleri. Sonuç itibari ile akvaryumumuzu susuz kuramayacağımıza göre, alg mücadelesi için sudaki ışık ve besin miktarını kontrol edebiliriz.
Yosun büyümesinin bazı yaygın nedenleri şunlardır:
- Işıkların çok uzun süre açık kalması
- Akvaryumunuzun doğrudan güneş ışığı alan bir yerde bulunması
- Balıkların aşırı beslenmesi, yem artığı
- Su değişimleri arasında çok uzun zaman aralıkları olması
- Besin seviyesinin ihtiyaç düzeyinden (Bitkilerin tüketiminden) yüksek olduğu su ortamını
Alg Büyümesi Nasıl Önlenir?
Alglerin büyümesine neyin neden olduğunu bilmek savaşın ilk ve en önemli aşamasıdır. Daha sonra, bu alglerin büyüme durumunu önlemek veya düzeltmek için çalışın.
Aydınlatmayı Azaltın: Akvaryumunuzu, günün bir kısmı için doğrudan güneş ışığına maruz kalan yerlere yerleştirmeyin. Güneş ışığı, yosun büyümesini artırabilir ve geliştirir. Yapay ışık kullanırken, gereğinden daha güçlü olmadığından ve her gün yaklaşık sekiz saatten fazla (High-Tech- Özel destekli akvaryumlar için 10 saat olabilir) açık olmadığından emin olun. Işıkları her gün açmak ve kapatmak için bir zamanlayıcı kullanın. Düzensiz ışık yakılması da alglerin çoğalmasını tetikler.
Daha Az Yemleme: Akvaryum sahibi olanların çoğu balıklarını gerektiğinden fazla besler ve bu da sudaki fosfat seviyelerini yükseltir. Küçük porsiyonlar ile besleyin ve balığınızın yemesini izleyin. Tüm yiyecekler bir iki dakika içinde tüketilmezse, çok fazla besleniyorsunuzdur. Her zaman yenmemiş veya elinizden fazla kaçan yem fazlalığı olur ise derhal çıkarın. Çünkü su değerlerini hızlı bir şekilde değiştirecektir.
Su Değişim Sıklığı: Alglerden kaçınmanın en önemli yolu, düzenli su değişimleri gerçekleştirmektir. Suda istenmeyen zararlı kimyasal ve maddeleri düşük tutmak için haftalık olarak minimum akvaryum suyunuzun yüzde 10 ila 15'ini değiştirin. Hastalık vb. durumlarda akvaryum suyunun tamamına uyguladığınız bir kimyasal, ilaç vb. madde olur ise uygulamanın (İlaç kullanımında belirtilen periyodu) bitiminden sonra minimum %40-50 oranında su değişimi yapılmalıdır.
Suyunuzu Tanıyın: Su kaynağınız nedir? Çeşme suyu? Hazır Su? Vb. test etme imkânınız varsa test edin. Çeşme sularında bulunduğunuz bölgeye bağlı belediyelerin ilgili birimlerince internet sayfalarında su analiz sonuçları belirli aralıklarla paylaşılır. Buradan takip edebilir ya da bizler için önemli olan değerleri (pH, Fosfat, Nitrat vb.) kendi test kitleriniz ile ölçebilirsiniz. Hazır sularda ise etiketleri üzerinde birçok değer analizi paylaşılmış durumdadır. Eksik olanları elinizdeki test kitleri ile ara ara ölçüp kontrol edebilirsiniz.
Kullandığınız sularda Fosfat içeriği yüksekse, fosfat sökücüler kullanmayı düşünmelisiniz veya başka bir su kaynağı bulmalısınız. Ayrıca, bazı su kaynakları yüksek nitratlara sahip olduğundan nitratları test etmek akıllıca olacaktır. Besin katıyorsanız, su değişim sıklığınızı buna göre organize etmeniz doğru olacaktır. Diğer türlü kullandığınız besin boşa gidecektir.
Algleri Temizleyin: Camın, kayaların veya tankın diğer sert yüzeylerinde yosun oluşmaya başlarsa, bunları temizlik ekipmanları yardımı ile temizleyin. Camı kazıyın, taşları çıkarın ve temizleyin. Su değişimleri yaparken çakılı vakumlayın. İri ve sert yapraklı bitki yaprakları üzerinde oluşanları ise yumuşak bir diş fırçası yardımı ya da parmaklarınız ile dairesel hafif hareketle ile temizleyin.
Besin Takviyesi: Canlı bitkiler, alglerin kullandığı besin maddelerinin çoğunu fotosentez sırasında kullanır. Daha az besin maddesi ve besin maddelerin bitkiler tarafından kullanımını sağlamak (Fotosentez için gerekli ortamı oluşturmak- Co2 seviyesi, ışık ve besin dengesi) alglerin büyümesi için ortamda daha az besin olduğu anlamına gelir. Buda alg oluşumunu engellemenize yardımcı olur.
Yosun Yiyen Canlılar Edinin: Otocinclus Affinis, Crossocheilus siamensis (Sae), Garrarufa, Gyrinocheilus aymonieri (Cae), Vatoz türleri, Karides türleri ve Nerite Salyangozları birçok salyangoz türü de bilinen yosun yiyici canlılardır. Yosun temizliğinde tanktaki alglerin bazılarının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Bu canlılardan bazılarını bitkili akvaryumlarınızda her zaman bulundurmanız faydalı olacaktır.
Yosun Çeşitleri
Akvaryumunuzda bir yosun birikmesi olduğunu fark ederseniz, ondan kurtulmanız gerekir. Bunu etkili bir şekilde yapabilmek için sahip olduğunuz yosun tipini bilmeniz gerekir. Alglerin bilinmesi, nedeni ve tedaviyi belirlemeye yardımcı olacaktır. Yaygın alg türlerine ve bunlarla nasıl başa çıkacağınıza bir göz atalım.
Kahverengi Algler: Ayrıca çakıl veya silika algleri olarak da bilinen bu algler bazıları tarafından da diatomlar olarak da adlandırılır. Yeni kurulan akvaryumlarda yaygın olarak görülür ve tankı kolayca temizlenebilecek şekilde tortu şeklinde kaplar. Sifonlama yapılarak kolayca sistem dışına atılabilir. Genellikle zararsızdır ve sonunda akvaryumunuzda sistem dengeye oturdukça uzaklaşacaktır.
Mavi-Yeşil Algler: Balçık veya leke yosunu olarak da bilinir, fazla nitrat ve fosfattan kaynaklanabilir. Çoğu durumda, bu algler aslında bir Tatlısu siyano bakterisidir. Hızla yayılabilir ve ciddi hasarlara neden olabilir. İyi su bakımı yardımcı olacaktır, ancak su kaynağınızda fosfat varsa, fazla besinleri gidermek için özel işlemler kullanmanız gerekebilir. Eritromisin kullanımı mavi-yeşil alglere karşı etkilidir. Ancak onu dikkatli kullanın, muhtemelen yararlı bakteri kolonisine de zarar verecektir. Daha sonrasında su değişimi ile birlikte sisteme yararlı bakteri girişi ve bakteri besini takviyesi yapılması gerekir.
Kırmızı veya Sakal Yosunu: Kurtulması en zor alg türlerinden biridir. Bu alg genellikle sadece bitkiler üzerinde görülür. Zayıf (yüzde 5 ila 10) bir çamaşır suyu çözeltisine birkaç dakika daldırma, genellikle bu algleri öldürür. Ama doğru oranda ve sürede yapılmazsa etkili olmayabilir ya da bitkinize zarar verebilirsiniz.
Yeşil Algler: Bu yosun aynı zamanda saç, iplik veya spot alg olarak da bilinir. Her tankın bir dereceye kadar deneyimleyeceği sağlıklı bir yosun türüdür. Tank iyi bakıldığı sürece aşırı büyümez. Yosunla mücadele için tavsiye edilen canlılar akvaryumunuzda bulunduğu sürece dengeli bir şekilde sisteminizde var olacaktır. Özellikle tatlı su karidesleri de bu yosun ile mücadelede destekleyicidir.
Yeşil Su : Ayrıca bir alg çiçeği olarak da bilinir. Buna suda asılı kalan mikroskobik alglerin büyümesi ve çoğalması neden olur. Diğer algler gibi silinemediği veya sıyrılmadığı için çıkarılması en sinir bozucu alglerden biridir. Genel olarak, sudaki değişiklikler çok etkili olmaz. Çünkü kalan su içindeki az miktardaki yosunlar hızla yeniden çoğalıp sisteme döner. En sağlıklı çözüm bu tip algleri emebilecek mikronluk yapıya sahip sünger ya da elyaflar filtrelerde kullanılmalıdır. Aynı anda karbon kaynakları balıklarınıza zarar vermeyecek oranlarda eklenmeli. Su bolca havalandırılmalı ve 3-4 gün süre ile akvaryuma tam karartma uygulanmalıdır.
Kısacası alglerden uzak kalmak, dengeli bir sistem kurmak ile mümkün. Bunun içinde sistemi ilk başta doğru ekipman ile kurmak ve devamında az müdahale (doğru şekilde) ederek devam etmektir. Sisteminizi gözlemlemek alglerde olduğu gibi diğer bir çok durumda da etkili bir önlem yoludur.
Keyifli hobiler dileriz.
AkvaRED Ailesi.
Kaynak: https://www.thesprucepets.com
Comentários